Kuvat ja teksti kopioitu täältä

Keltaiset ja oranssit

vs_keltaiset_sivu4.jpg

Keltainen eri vivahteissaan valaisee ja kirkastaa ympäristönsä, onhan se auringon ja kullan hohteen symbolinen väri. Sadonkorjuun kultaiset oljet, hempeä voinkeltainen, sitruunan raikas keltainen ja sahramin mausteinen okrankeltaisuus ovat kaikki täynnä elämää.

Keltainen seinä kirkkaimmillaan voi olla hyvä katseenvangitsija, ja pieninä pintoina kirkasta keltaista voi huoletta käyttää keveissä puuhuonekaluissa luomaan välimerellistä aurinkoista tunnelmaa. Keltaisista saat energiaa.

Oranssit kuuluvat samaan väriperheeseen keltaisten kanssa. Oranssin avoin lämpö sopii silloin, kun haluat sisustukseesi näyttävyyttä. Suurina pintoina oranssi saattaa tuntua liian polttavalta. Kun haluat luoda rauhallisen ja puoleensavetävän lämpöisen tunnelman huoneeseen, parhaita värejä ovat erilaiset hunajan- ja persikanoranssit pastellisävyt. Mausteiset hennanoranssit ja tiilenväri soveltuvat hyvin käytettäväksi neutraalien luonnonmateriaalien seurana sisustuksissa.



Punaiset
vs_punaiset_sivu1.jpg

Rohkea, intohimoinen ja kuuma, joskus juhlallisen ylväs, toisinaan pirteä - nämä kaikki määritelmät sopivat kirkkaaseen punaiseen. Punaisessa on energiaa, ja se on puhtaana hyvin maskuliininen ja dynaaminen väri. Sisustuksessa syvä, värikylläinen punainen on aina viestinyt rikkautta ja ylellisyyttä.
Lakanpunaiset pinnat antavat juhlan tuntua huoneeseen. Purppuran- ja luumunväriset syvän sinipunaiset efektiseinät tuovat nykykotiin arvokkuutta ja mystistä tunnelmaa.

Valkoisella taitetut punaiset henkivät naisellista herkkyyttä ja romantiikkaa. Vaaleat, pastelliväriset punaiset ovat hehkeitä, rauhallisia ja klassisia, aina käyttökelpoisia sisustusvärejä. Vaaleita punaisia pidetään perinteisesti hyvin aistikkaina väreinä harmaaseen ja beigeen yhdistettynä. Aniliininpunainen on moderni ja dynaaminen väri.



Siniset ja violetit
vs_siniset_sivu1.jpg

Sininen on ilmava, ajatuksia siivittävä ja pintoja laajentava ja avartava väri. Sininen tuo väistämättä mieliimme äärettömyyden ja veden eri olomuodot. Sinisistä löytyy vivahteita puuterilumen ja maidon sinisestä häivähdyksestä melkein violetin laventelinsiniseen ja syvään laivastonsiniseen väriin. Vaikka sininen sijaitseekin väripaletin kylmällä puolella, se ei ole välttämättä kylmä tai etäinen väri. Sinisellä on rauhoittava ominaisuus, siksi sitä suositaan usein makuuhuoneissa. Sinisen raikkaus sopii hyvin kylpyhuoneisiin.

Violetit ja liilat pinnat luovat sisustukseen tyyliä ja arvokkuutta. Vaaleat liilat tekevät huoneesta hämyisän ja rauhallisen. Tummat värikylläiset violetit sopivat pieninä pintoina luomaan huoneeseen jännitettä. Suurena pintana munakoison kuoren murrettu, melkein musta violetti on hengästyttävän upea.



Vihreät ja turkoosit
vs_vihreat_etusivu.jpg

Tasapaino, luonnonläheisyys, rauha - sanotaan, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Vihreät ja turkoosit koostuvat väripaletin vastaväreistä; sinisestä ja keltaisesta. Kaikki erilaiset vihreät viestivät toivoa ja uudistumista, ja ne liitetään usein ekologiseen ajattelutapaan.

Vihreästä värimaailmasta löytyy värejä loputtomiin, esimerkiksi hopeapajun harmaanvihertävä väri on tyylikäs ja ajaton, ja lehmuksenkukan melkein neonvihreä taas moderni ja piristävä. Vaalea, viileä ja rauhaisa vihreä on usein hyvä sisustusvärivaihtoehto. Kellanvihreät, kuten vaalea pastellinen oliivinvihreä, on kaunis ja rauhoittava tausta mihin tilaan tahansa.

Sinisen ja vihreän sekoitus turkoosi tuo mieliimme Karibian tai Välimeren kristallisen veden. Turkoosi on samalla rauhoittava ja piristävä väri, sillä onhan siinä sekä vihreää että sinistä. Turkoosi on tähän asti ollut suosittu väri seuduilla, joilla vallitsee vahva ja kirkas valo. Meidän pohjoiseen valoympäristöömme sopivat herkät, taitetut ja valkoisella puuteroidut turkoosit.



Neutraalit
vs_neutraalit_sivu1.jpg

Valkoinen, harmaa, ruskea. Puhtauden ja viattomuuden vertauskuva - valkoinen - on ollut Suomen suosituin sisustusväri jo kauan. Valkoinen on kaikkien spektrin värien summa, puhdas valo. Sisustuksessa valkoinen on parhaimmillaan hieman sävytettynä, sillä puhtaanvalkoinen pinta on vaativa ja vaikuttaa usein kylmältä. Hieman sävytettyihin valkoisiin voidaan luoda juuri oikea tunnelma lisäämällä valkoiseen vain aavistus väriä.

Harmaudessa piilee paljon eri värejä. Sävylliset harmaat ovat aina tyylikkäitä sisustusvärejä. Savenharmaa, kustavilainen helmenharmaa, lyijynharmaa ja kitinharmaa ovat kaikki käyttökelpoisia värejä. Harmaata voidaan käyttää lähes kaikkien värien rinnalla tyylikkäästi.

Ruskean värin yhdistämme maahan, syksyn mullaksi muuttuviin lehtiin, puiden ruskeaan kaarnaan. Ruskealla luodaan sisustukseen vankka pohja. Sisustuksessa käytettävien luonnonmateriaalien, kuten eri puulajien, hiekan tai lasitetun tiilen värit ovat varmoja valintoja. Erilaiset ruskeat saavat kodin näyttämään rauhalliselta ja maanläheiseltä.